Jaloezie in een relatie; een ontzettend vervelende emotie

jaloers in relatie

– Geen zelfvertrouwen
– Wat te doen tegen jaloezie in relatie
– 7 tips om jouw jaloezie aan te pakken

Jaloezie in een relatie; het is een ontzettend vervelende emotie die ervoor kan zorgen dat jouw relatie onder druk komt te staan.

Echter is bijna iedereen wel eens jaloers wanneer zijn partner aandacht krijgt van een andere vrouw of man. Jaloers zijn hoeft dus geen probleem te zijn, mits het een gezonde vorm van jaloezie is. Ben je echter ziekelijk jaloers en vind jij het lastig om jouw partner vrij te laten omdat jij hem of haar het liefst 24/7 in de gaten wilt houden?

Dan is het tijd om dit probleem aan te pakken voordat het te laat is.

Heb jij regelmatig last van jaloezie, dan is het verstandig jezelf te verdiepen in de oorzaak ervan. Hoe komt het dat jij je jaloers voelt en nog belangrijker; hoe kom je ervan af?

Geen zelfvertrouwen

Jaloezie komt vaak voort uit onzekerheid. Houd jij niet voldoende van jezelf dan is het moeilijk te begrijpen dat een ander dat wel doet. Jouw zelfvertrouwen opkrikken is niet alleen voor het behoud van jouw relatie belangrijk, het zal je ook een gelukkiger mens maken.

Ongezonde jaloezie kan ook ontstaan wanneer jouw leven geheel is afgestemd op jouw partner. Draait jouw totale leven om je partner en doen jullie werkelijk alles samen?

Dan kun je de angst ontwikkelen jouw relatie te verliezen. Het is belangrijk om zelfstandig of met vrienden en/of familieleden dingen te ondernemen, zodat je naast het leven met jouw geliefde ook een eigen leven hebt.

wat te doen tegen jaloezie in relatie

Wat te doen tegen jaloezie in relatie

Wanneer jij jouw jaloezie de vrije loop laat, kan het steeds ergere vormen aannemen, wat kan leiden tot een verbroken relatie. Het is daarom belangrijk jouw jaloerse gevoelens een halt toe te roepen, maar hoe pak je dit aan?

7 tips om jouw jaloezie aan te pakken

1. Onderzoek de oorzaak:

vraag jezelf eens af waar die jaloerse gevoelens vandaan komen. Heb jij deze gevoelens al eerder gehad in een vorige relatie en op welke momenten word je jaloers?
Denk je dat jouw jaloersheid rechtvaardig is, omdat jij ervan overtuigd bent dat jouw partner vreemdgaat? Dan is het wellicht tijd de relatie te beëindigen.

Ben je van mening dat jouw jaloersheid ongezond is en niets te maken heeft met het feit dat jouw partner daadwerkelijk vreemdgaat, dan is het noodzaak jouw jaloersheid onder controle te krijgen.

2. Praat erover:

 Twijfel jij of je ziekelijk jaloers bent of dat een terechte vorm van jaloezie is? Praat erover met anderen. Zij kunnen objectief naar de situatie kijken en aangeven of jouw jaloezie terecht is of niet.

Sowieso is het aan te raden om met anderen over jouw jaloersheid te praten. Je krijgt meer inzichten wanneer je met iemand anders in gesprek gaat en vaak hoor je ineens hoe belachelijk het eigenlijk klinkt wanneer je het hardop uitspreekt.

3. Ben geen control-freak:

Het controleren van jouw partner kan een verslaving zijn. Probeer er dus direct mee te stoppen. Komt de drang opzetten (wil je zijn telefoon controleren, zijn Facebook doorspitten of zijn foto’s nalopen) pak dan pen en papier en schrijf jouw gedachtes van je af. Bij een verslaving is het de kunst het patroon te doorbreken.

4. Vergroot je zelfvertrouwen:

Leer van jezelf te houden. Noem jouw positieve eigenschappen en uiterlijke kenmerken op en herhaal dit dagelijks meerdere keren. Onthoud dat jij goed bent zoals je bent.

5. Geniet!:

Niemand heeft de garantie op een lang en gelukkig samenzijn. Geniet daarom van iedere dag en zorg ervoor dat jij leuk en aantrekkelijk bent voor je partner. Heeft jouw partner het fijn met jou dan is de kans dat hij de relatie verbreekt voor iemand anders kleiner.

6. Relatieproblemen oplossen:

Zijn er in jouw relatie nog andere problemen aanwezig behalve jouw jaloersheid? Dan is het belangrijk met jouw partner over deze relatieproblemen te praten. Hoe denken jullie de problemen op te kunnen lossen zodat jullie samen een gelukkig leven kunnen leiden?

7. Zoek hulp:

Vind je het lastig jouw jaloerse gevoelens los te laten en heeft al het bovenstaande niets geholpen? Dan kun je op zoek gaan naar professionele hulp zoals een relatiecoach. Ook zijn er een aantal efficiënte cursussen op de markt die je kunnen helpen bij het vergroten van jouw zelfvertrouwen en het loslaten van zorgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *